Bloeddrukmeter


bloeddrukmeterEen bloeddrukmeter wordt gebruikt om je bloeddruk op te meten. Dit kun je laten doen bij een arts, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om thuis je bloeddruk op te meten.

Waarom moet je de bloeddruk opmeten?

Een hoge bloeddruk kan erg gevaarlijk voor je zijn en het is een probleem dat steeds vaker voorkomt bij mensen. Een hoge bloeddruk kan ontstaan door een slechte levensstijl, zoals overgewicht, roken of teveel stress. Bij een hoge bloeddruk is de kans aanwezig dat je bloedvaten beschadigd raken. Omdat het moeilijk is een hoge bloeddruk op te merken, is het verstandig je bloeddruk op te meten. Ook de lage bloeddruk kan gevaarlijk zijn, omdat je er hartproblemen door kunt krijgen. Voor zowel de hoge als de lage bloeddruk geldt: hoe eerder het bekend is, hoe beter. In de meeste gevallen is het namelijk erg makkelijk om een normale bloeddruk te krijgen.

Hoe kun je de bloeddruk meten?

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Dit kan een arts voor je doen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer bloeddrukmeters die je thuis kunt gebruiken. Het is wel belangrijk om de bloeddruk te meten wanneer je nog geen inspanningen hebt gedaan. Zorg er ook voor dat je in een ruimte zit waar het rustig zit en je geen prikkelingen van buitenaf krijgt. Er zijn twee verschillende manieren waarop de bloeddruk gemeten kan worden, dit is afhankelijk van het apparaat dat wordt gebruikt. Je kunt gebruik maken van de bovenarm bloeddrukmeter en de pols bloeddrukmeter. Wanneer je gebruik maakt van de bovenarm bloeddrukmeter is het belangrijk dat je meet ter hoogte van je hart. Kies je voor de pols bloeddrukmeter, dan moet je je pols ter hoogte van je hart houden.

Hoe kies je een goede bloeddrukmeter?

Er zijn talloze bloeddrukmeters te koop die je thuis kunt gebruiken. Maar hoe weet je nou welke je moet kiezen? Goede merken in Nederland zijn A&D, Microlife, Omron, Panasonic en Seinex Forecare. Aangeraden wordt ook om te kiezen voor een bovenarm bloeddrukmeter. Deze geven een betrouwbaarder resultaat dan de pols bloeddrukmeters. Kijk ook altijd of de bloeddrukmeter klinisch is getest door The British Hypertension Society (BHS). BHS heeft een lijst samengesteld van betrouwbare bloeddrukmeters. Kies je een bloeddrukmeter die niet getest is, dan loop je het risico dat de cijfers niet accuraat zijn.

Overleg altijd met je arts

Lang niet iedereen heeft er baat bij om een bloeddrukmeter thuis te hebben. Wanneer je bloeddruk goed is, is het ook prima om af en toe eens je bloeddruk op te meten bij de huisarts. Wanneer je echter last hebt van een hoge of lage bloeddruk, kan het wel verstandig zijn om een bloeddrukmeter voor thuis aan te schaffen. Maar ook bij een hoge of lage bloeddruk is het lang niet altijd nodig het thuis in de gaten te houden. Overleg dus goed met je huisarts voordat je besluit een bloeddrukmeter te kopen.

Vergelijk eens bij je arts

Heb je een bloeddrukmeter thuis en gebruik je deze regelmatig? Dan kan het verstandig zijn om jouw gegevens ook eens te vergelijken met die van je arts. De meters bij de huisarts zijn erg accuraat en hierdoor kun je dus controleren of jouw meter dat ook is.

Medicatie?

Sommige mensen hebben zelf een bloeddrukmeter en slikken medicatie om te zorgen dat hun bloeddruk normaal is. Wanneer dit bij jou het geval is, is het belangrijk om te onthouden dat je nooit zomaar de dosis van je medicatie mag verhogen of verlagen. Ook niet wanneer je bloeddruk er goed uitziet. Overleg dit altijd eerst met je arts!