Hoge Bloeddruk


Wat is een hoge bloeddruk, hoe kun je het herkennen en wat kun je ertegen doen? Een hoge bloeddruk kan heel gevaarlijk zijn en zorgen voor hartfalen. Een arts kan bij klachten of ziektes bepalen om te testen wat je bloeddruk is.

Wat is bloeddruk?

Veel mensen hebben er wel van gehoord, maar weinig weten wat het precies is: de bloeddruk. Het bloed in ons lichaam wordt rondgepompt door het hart. Hiervoor is een bepaalde druk voor nodig. Er wordt tijdens het meten gekeken naar samentrekken van het hart en het ontspannen van het hart. De meting die wordt gedaan bij een samengetrokken hart wordt ook wel de bovenmeting genoemd en de meting voor het ontspannen hart noemen we de ondermeting. Een bloeddruk van 120/80 wordt doorgaans als normaal gezien. Bij een bloeddruk die hoger is dan de 140/90, spreken we van een hoge bloeddruk. De bloeddruk is nooit constant en kan dus gedurende de dag wat schommelen. Toch kan er bij een meting een goed beeld worden gevormd van de situatie.

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

De meeste mensen ervaren maar weinig klachten wanneer ze een te hoge bloeddruk hebben. Hierdoor lijkt een hoge bloeddruk misschien ongevaarlijk, maar schijn bedriegt. Wanneer de bloedvaten namelijk te lang onder een hoge druk staan, kan dit erg gevaarlijk zijn. Zo loop je het risico om schade aan je bloedvaten op te lopen. Denk bijvoorbeeld aan aderverkalking. Daarnaast kun je problemen met je hart of nieren oplopen. Ook is de kans op een beroerte aanwezig. Het is dan ook begrijpelijk waarom er meteen actie moet worden ondernomen als de bloeddruk te hoog blijkt te zijn.

Hoe ontstaat een hoge bloeddruk?

Het komt regelmatig voor dat er geen duidelijke oorzaak is voor een hoge bloeddruk. De één heeft hier sneller last van dan een ander. Wel kan het erfelijk zijn en zijn er families waar een hoge bloeddruk vaker voorkomt dan in andere families. Ook kan een hoge bloeddruk te maken hebben met je levensstijl. Mensen met overgewicht, een ongezond eetpatroon, rokers, of het nuttigen van teveel alcohol kunnen te maken krijgen met een te hoge bloeddruk. Sommige mensen krijgen een hogere bloeddruk door bepaalde medicijnen. Vaak kun je in de bijsluiter wel lezen of dit één van de bijwerkingen is.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is raadzaam om een hoge bloeddruk te voorkomen. Dit doe je door zeker elke dag een half uur te bewegen. Kies ook voor gezonde maaltijden en voorkom dat je te veel zout binnenkrijgt. Ben je een roker? Probeer dan te stoppen. Wanneer je overgewicht hebt, is het belangrijk dat je probeert af te vallen. Dit doe je dan door genoeg te bewegen en gezond te eten: voorkom een dieet of dieetpillen. Dit kan juist voor een hoge bloeddruk zorgen. Het is ook aan te raden om stress te voorkomen. Ervaar je veel stress, bijvoorbeeld op het werk, probeer hier dan een oplossing voor te vinden. Met een gezonde levensstijl is de kans op een hoge bloeddruk een stuk kleiner.

Toch een hoge bloeddruk, wat nu?

Het kan helaas toch voorkomen dat er een hoge bloeddruk wordt geconstateerd. In dat geval wordt er eerst naar je persoonlijke situatie gekeken. Hoe oud ben je? Hoe is je levensstijl? Heb je ziektes? Hoe zit het met het cholesterol? Slik je bepaalde medicijnen? In de meeste gevallen zal er eerst worden geprobeerd om het probleem zonder medicatie op te lossen. Er wordt dan gewerkt aan je levensstijl of er wordt gezocht naar een alternatief voor de medicatie die je gebruikt. In sommige gevallen kan er worden gekozen om wel medicijnen voor te schrijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die chronisch ziek zijn of voor hartpatiënten. Wanneer je diabetes mellitus hebt, kan er ook worden gekozen voor medicatie. Is de bloeddruk schrikbarend hoog, bijvoorbeeld hoger dan 180? Ook dan kan de arts besluiten in te grijpen met medicijnen.

Zoutgevoelig

Het is ook goed mogelijk dat je zoutgevoelig bent. Dit gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk. De arts kan met een aantal testen uitvinden of je zoutgevoelig bent. Indien dit het geval is, zullen er maatregelen worden genomen. Vaak krijg je dan speciale plastabletten en moet je veel minder producten met zout eten. De arts zal je hierin ondersteunen en adviseren, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden.

Na de behandeling

Wanneer het advies van de arts is opgevolgd en de levensstijl is aangepast of de medicatie goed is gebruikt, zal er een nieuwe meting worden gedaan om de bloeddruk opnieuw te testen. Wanneer de bloeddruk goed is, is het vooral raadzaam je nieuwe levensstijl te houden zoals hij is. In veel gevallen wordt de bloeddruk dan nog steeds goed in de gaten gehouden en moet je zeker elk jaar even terugkomen om te testen. Is de bloeddruk nog steeds te hoog? Dan wordt er gekeken voor andere oplossingen. Zo kan het zijn dat je nu wel medicatie kreeg als dat eerder het geval is. Het kan ook zijn dat er nog eens goed naar je levensstijl wordt gekeken voor de nodige aanpassingen en kan het zijn dat een specialist je hiermee helpt. Denk bijvoorbeeld aan een diëtiste of een coach.