Lage bloeddruk


Wat is een lage bloeddruk? Is het werkelijk zo gevaarlijk als wordt gedacht en wat kun je doen om een lage bloeddruk te voorkomen? Een lage bloeddruk is niet gemakkelijk op te merken, maar kan wel voor vervelende klachten zorgen.

Wat is bloeddruk?

De kans is groot dat je er wel eens van hebt gehoord: de bloeddruk. Veel mensen kennen de term wel, maar weten eigenlijk niet goed wat het is. Om je bloed door je lichaam te pompen, voeren je hart en je bloedvaten een bepaalde druk uit. Wanneer je bloeddruk wordt opgemeten, wordt er gekeken naar het samentrekken en het ontspannen van het hart. Is je bloeddruk 120/80, dan spreken we van een normale bloeddruk. De 120 wordt ook wel de onderdruk genoemd en de 80 noemen we de bovendruk. Wanneer je een lage bloeddruk hebt, dan is de onderdruk lager dan 90 of de bovendruk lager dan 60. Je bloeddruk kan worden opgemeten bij een arts of in het ziekenhuis. Er zijn ook bloeddrukmeters die je vanuit huis kunt gebruiken.

Is een lage bloeddruk gevaarlijk?

Een lage bloeddruk wordt veel minder snel opgemerkt dan een hoge bloeddruk. Dit komt omdat lang niet iedereen last heeft van de symptomen die bij een lage bloeddruk horen. Een lage bloeddruk kan erg vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk. Door de symptomen die iemand kan hebben, is het echter wel verstandig te proberen een normale bloeddruk te krijgen.

Wat zijn de symptomen?

Zoals gezegd heeft niet iedereen last van de symptomen die bij een lage bloeddruk horen. Toch zijn er natuurlijk wel symptomen waar je last van kunt hebben. Dit zijn bijvoorbeeld:
• Duizeligheid
• Slap gevoel
• Misselijk
• Vermoeidheid
• Flauwvallen
• Hartproblemen
Wanneer je een langere tijd last hebt van één of meer van deze symptomen, is het raadzaam om een dokter te raadplegen of om zelf je bloeddruk op te meten. De kans op een lage bloeddruk is dan immers aanwezig.

Hoe ontstaat een lage bloeddruk?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand een lage bloeddruk kan krijgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je bloeddruk omlaag gaat door een griepvirus. Wanneer het virus weer uit je lichaam is, is je bloeddruk doorgaans ook weer normaal. Ook bij maagproblemen kan je bloeddruk dalen. Andere oorzaken zijn:
• Uitdroging
• Te veel alcohol gedronken
• Bepaalde medicatie
• Een allergische reactie
• Bloedverlies
Een lage bloeddruk kan tijdelijk zijn en duurt soms slechts een paar dagen. Dit is echter niet altijd het geval en daarom is het raadzaam om goed in de gaten te houden of je bloeddruk weer stijgt of dat je een lage bloeddruk blijft houden. In het laatste geval kun je het beste naar de huisarts gaan en om hulp vragen.

Voorkom een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk voorkomen is altijd het beste. Voorkom dus sowieso dat je teveel alcohol drinkt en voorkom uitdroging. Uitdroging kan ontstaan wanneer je te weinig drinkt of bijvoorbeeld last van diarree hebt. Heb je last van je darmen? Eet dan genoeg fruit en vezels en voorkom vetten en melkproducten. Er zijn eventueel ook medicijnen die kunnen helpen om je darmproblemen tegen te gaan. Uitdrogen kan ook als je veel zweet in een korte periode, bijvoorbeeld wanneer je griep hebt. Zorg dat je altijd zeker een liter water drinkt op een dag en voeg tevens zout toe aan je dieet. Zeker wanneer je symptomen ervaart van een lage bloeddruk is het raadzaam dingen met zout te eten. Soms zijn we geneigd te weinig zout te eten. Te veel zout is natuurlijk ook niet goed, dus zorg voor een goede balans. Eet ook nooit te weinig op een dag. Een lage bloeddruk kan bijvoorbeeld ook voorkomen bij mensen die een crashdieet volgen. Een crashdieet lijkt een snelle oplossing om van overgewicht af te komen, maar is dus geen verstandige keuze.

Medicatie

Er zijn bepaalde medicijnen die je bloeddruk kunnen verhogen. Wanneer je constant last hebt van een lage bloeddruk, dan kan het zijn dat je medicijnen gebruikt die als bijwerking hebben dat je bloeddruk verlaagt. Wanneer je de bijsluiter van de medicijnen leest, kun je lezen of een lage bloeddruk bij de bijwerkingen horen. In dit geval kun je het beste naar de dokter gaan. Wellicht zijn er mogelijkheden voor vervangende medicijnen zonder bijwerkingen. Soms komt het ook voor dat iemand een te lage bloeddruk heeft, omdat hij of zij medicijnen slikt tegen een te hoge bloeddruk. De arts kan dan besluiten om te stoppen met deze medicatie.

Pas op voor hartproblemen

Zoals je eerder kon lezen, kun je last krijgen van hartproblemen als je bloeddruk te laag is. Dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. Wanneer je dus denkt dat je een te lage bloeddruk hebt, moet je naar de huisarts gaan. Hij kan dan je bloeddruk opmeten en ook je hartslag controleren. Als er toch problemen zijn, dan kan er direct actie worden ondernomen. Zo kan de arts bijvoorbeeld besluiten om speciale medicijnen voor te schrijven of is het mogelijk dat je hulp krijgt van een professional om een betere levensstijl te krijgen. Stel een bezoek aan de huisarts niet uit, in geval van hartproblemen kun je er maar beter op tijd bij zijn.