Normale Bloeddruk


Een normale bloeddruk heeft ontzettend veel voordelen. Wat is nou eigenlijk een normale bloeddruk en hoe kun je dit bereiken?

Wat is een normale bloeddruk?

Artsen kunnen besluiten je bloeddruk te meten, bijvoorbeeld voor een onderzoek of een operatie. Wanneer je bloeddruk 120/80 is, spreken we van een normale bloeddruk. Bij senioren is een hogere bloeddruk ook toegestaan. Bij het opmeten van je bloeddruk, wordt er gekeken naar het samentrekken van het hart, maar ook het ontspannen van het hart. Een te lage of te hoge bloeddruk kan gevaarlijke gevolgen voor je gezondheid hebben.

Waarom is een normale bloeddruk belangrijk?

Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn voor je hart en nieren. Ook kun je aderverkalking ontwikkelen. Een lage bloeddruk is ook gevaarlijk, omdat mensen zich snel futloos voelen. Ze hebben weinig energie, zijn duizelig en snel misselijk. Mensen met een normale bloeddruk hebben veel minder last van dit soort klachten.

Hoe krijg je een normale bloeddruk?

Meestal heeft de bloeddruk te maken met je levensstijl. Een normale bloeddruk kun je dus krijgen of behouden door een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Dit betekent dat je elke dag zeker een half uur moet bewegen. Ook moet je gezond eten. Zorg dat je voldoende vitamines en vezels binnenkrijgt. Het is belangrijk een goed gewicht te hebben. Voor zowel overgewicht als ondergewicht geldt dat de kans aanwezig is dat je geen goede bloeddruk hebt. Mensen die roken hebben tevens een hogere kans op een te hoge bloeddruk. Probeer daarnaast stresssituaties te voorkomen. Stress kan je bloeddruk verhogen. Een professional kan je begeleiden tijdens het proces om een betere levensstijl te ontwikkelen. Werkt dit alles niet? Dan is er ook nog medicatie die kan helpen, maar deze krijg je doorgaans alleen als laatste redmiddel.

Bloeddruk meten

De bloeddruk wordt meestal alleen gemeten wanneer een arts daar een aanleiding voor heeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je last hebt van lichamelijke klachten die niet thuis te brengen zijn. Ook kan de bloeddruk worden opgemeten voor een algemeen onderzoek of bijvoorbeeld een zwangerschap of ziekenhuisopname. Wanneer er geen aanleiding is om de bloeddruk op te meten, wordt dit meestal niet gedaan. Blijkt iemand echter een te hoge of lage bloeddruk te hebben, dan zal er wel regelmatig worden gekeken of de bloeddruk ondertussen normaal is geworden. Als de bloeddruk eenmaal normaal is, is het mogelijk dat de arts een jaar later nogmaals je bloeddruk opmeet ter controle.